Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Biljke => Temu započeo: jozi 17.Feb. 2014, 21:05:54

Naslov: Lista endemita
Poruka od: jozi 17.Feb. 2014, 21:05:54
Lista je sastavljena na osnovu ličnih istraživanja i uz pomoć Sarajevskog izdanja "Endemične biljke" iz edicije "Priroda Jugoslavije" autora ČedomiraČedomila Šilića, Sarajevo, 1984. Knjiga tretira celu teritoriju bivše SFRJ - prema tome i ceo Balkan. Sledeća lista nije iscrpna, ako primetite grešku ili nađete vrstu koja fali, javite.
Tabelu treba dopuniti sa podatkom stenoendem, subendem i sl.

ovde će biti lista :)


Pojašnjenje pojmova i izraza:
Endem = vrsta ograničene rasprosranjenosti koja je lokalizovana na određeno područje i ne pojavljuje se drugde. Ovakve biljke preživele su glacijaciju u enklavama sa blažom klimom, pa se mogu javiti na relativno udaljenim mestima u međusobno izolovanim populacijama, i na području više država. U širem smislu endem znači vrsta-domorodac;
Stenoendem = endem vrlo ograničenog areala. Vrsta koja je često ima uži opseg ekološke tolerancije nego endemi i subendemi (eng. narrow endemics);
Subendem = endem koji se javlja na širem arealu, i na području više zemalja, npr. vezan za neki biogeografski region (balkanski subendem, panonski subendem itd.);
Reliktni endem = ili endemorelikt je endem koji se održao samo na području određenog refugiuma (npr. omorika u kanjonu Tare).
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: ihi 17.Feb. 2014, 21:32:13
Mislim da se autor zove Čedomil a ne Čedomir. Ovo je važno da se ne bi ime pogrešno povlačilo po raznim pisanim dokumentima.
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: jozi 17.Feb. 2014, 21:40:08
Hvala na ispravci, dobro je da knjiga još nije uneta u bazu literature. 8)
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: adi 17.Mar. 2014, 10:17:48
Pozdrav,
Da li netko zna rasprostranjenost Majerove vresine - Myricaria ernesti-mayeri Lakušić?... Ima je u Crnoj Gori, Srbiji, a da li je prisutna i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji?
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: jozi 21.Mar. 2014, 08:28:37
Ovaj endem ili subendem (pretpostavljam, na osnovu vrlo ograničenog rasprostranjenja) živi u Srbiji i CG ali ne i u BiH. Domac ga takođe ne navodi u svojoj "Maloj Flori" pa ga nema u Hrvatskoj, a za ostala područja Balkana (Albanija, Bugarska) nisam našao podatak.

Na planinama bivših jugoslovenskih republika prisutna je srodna Myricaria germanica, iako svuda retka.
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: adi 21.Mar. 2014, 09:04:24
Hvala Jozi,
I ja sam imao podatak o prisustvu ovog endema u Srbiji i CG., ali nisam bio siguran da li je još negdje prisutna u bivšoj Jugoslaviji..., još jednom HVALA.

Pozdrav!
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: jozi 21.Mar. 2014, 22:19:00
Novosti u vezi ovog posta nema, iz jednostavnog trazloga da je lista prevelika da se igde plasira. Stoga smo započeli na implementaciji statusa endema u BioRas bazu, što će biti gotovo ovih dana. Pozdrav i dobro terenisanje.
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: adi 02.Apr. 2014, 13:02:40
Pozdrav
Da li netko ima bilo kakve podatke o vrstama Centranthus slavinicii Lakušić et al., Campanula perucicae Lakušić i Campanula slavinicii (znači bilo šta, taksonomija, opis, horologija, ili literatura gdje se mogu naći dati podaci)?

Pozdrav!
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: jozi 02.Apr. 2014, 21:58:15
Gde pokupiše ove nazive, druže? Nema ih na zvaničnim listama na nivou Evope (euro+med) a bogami ni sveta (plantlist.org). Endemi možda jesu, ali ovako slabo dokumetovani taksoni su alarmantni iz više pogleda.
Možda bacam anatemu na sebe (a perfekcionista sam do kostiju) no često se dešava da trend i želja za opisivanjem novih vrsta/podvrsta samo dovodi do novih rasprava. A rasprave unutar botaničkog društva malo zanima biologe obične smrtnike... Predlaganje novih taksona u biologiji nije jednostavna stvar, podleže dugotrajnoj reviziji na botaničkim Kongresima. A obično se završi time da je predložena forma u stvari genetski potpuno isti takson sa negde ranije opisanom vrstom. Na sreću, jer ne treba strepeti od izumiranja jednog novog taksona tek otkrivenog na jednom brežuljku neke izolovane planine. Znači LC

Elem ne zna za njih čak ni Gugl. Pokušao sam sa kombinacijama traženja podvrsta sa sličnim nazivima, jedino za Campanula perucicae deluje da postoji validna referenca u literaturi, i to pod Campanula latifolia L. subsp. perucicae Lakušić. To bi trebala da je endemska vrsta nac.parka Sutjeska. To je sve što ti mogu pomoći. Za našu bazu trenutno istražujem samo endeme sa teritorije Srbije, tu mi je fokus, ali me svakako zanima šta se dešava na nivou regiona.

Trebalo bi krenuti od opisa staništa, npr. pretraživati provizorne liste vrsta koje su se negde u nekoj fazi ili projektu predlagale za zaštitu. Tako dolaziš do imena retkih i slabo opisanih endema poput Edraianthus sutjeskae, Campanula balcanica itd. Hrvatska ima svoju searchable bazu, ali još nije pokrenuta. Po meni još veći problem su endemi iz Albanije, Makedonije i CG, ali pošto često iste žive i u Bugarskoj i Grčkoj, njihove baze su od velike koristi.

Campanula latifolia čije reliktne forme su verovatno u pitanju živi i u Srbiji. Ovaj Centranthus je meni nepoznat rod, a predstavljen je sa vrstom longiflorus, koja je u našu bazu dospela sa državne liste zaštićenih...

Srećno traganje kolega :)
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: adi 03.Apr. 2014, 09:00:43
Kolega, i ja sam se iznenadio nisam našao ništa podataka, osim podataka koji se mogu izvesti iz samog imena biljke. Međutim, nikakvih podataka nema ni o taksonomiji, niti horologiji i sl... U svakom slučaju ako uspijem nešto pronaći o ovim endemima javim Vam..., a ako bi netko uspio nešto u međuvremenu pronaći nek javi...

Pozz.
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: Дејан Ранковић 03.Apr. 2014, 22:46:08
Centranthus slavinicii
Prokletije, dolina Ljubokuće na siparu nedaleko od Grbaje kada se krene ka Očnjaku i Karanfilima.
Pozdrav svima uz opasku da nisam pri vremenu pa sam retko u mogućnosti da doprinosim na forumu.
Dejan
(http://forum.biodiv.petnica.rs/index.php?action=dlattach;topic=1971.0;attach=8632)
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: ihi 04.Apr. 2014, 06:38:06
Dejane,
tvoje me slike prirode duboko diraju. Poželim da se nađem na tom mestu. A to nije mala stvar.
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: adi 04.Apr. 2014, 09:19:32
Dejane,

Svaka čast..., i jedna molba da li mogao navesti iz literature koju posjeduješ podatke o datoj vrsti (bilo šta) i navesti koja je to literatura?

Pozdrav
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: Дејан Ранковић 04.Apr. 2014, 17:28:28
Adi
Postavio sam link biljaka Danijel Vinceka pre dosta vremena. Zaboravio sam kako da obavim postavljanje linka na uslužnu adresu.
Verovatno je još neko skinuo taj link"Planinske biljke". Literatura nije nešto posebno a slike lošijeg kvaliteta, no entuzijazam je na visini. Onaj Kentrantus sam našao slučajno silazeći sa Karanfila na Prokletijama, mislim da je vrstu potvrdio i prof Ranđelović iz Niša.
Ako ne budeš mogao da skineš link ti javi pa ću se potruditi.
Dejan
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: jozi 04.Apr. 2014, 17:30:17
Dejan mi je pomogao da indirektno preko Prokletija pa Flora Europaea pronađem vrstu koja je nepoznata nauci (?)
Naime Centranthus slavinicii se u literaturi javlja kao Kentranthus slavnićii. Nesporazum i nemogućnost da se normalnim guglanjem dođe do nekog podatka je i dalje korišćenje neusklađenih botaničkih naziva. Naime, ceo rod acc. Centranthus je ranije pisan sa "K"enranthus :o ??? :-\

Dejane, hvala. Tvojim prethodnim odgovorom si me preduhitrio, ali vidim i iz tvog odgovora da postoji mešanje ta dva naziva - prvo pišeš sa C, a kasnije sa K. Da li je slučajno tako ispalo ili postoji razlog? Evo oba citata:
Centranthus slavinicii
Onaj Kentrantus sam našao

Adi, pokušaj sa guglanjem na "Kentranthus slavnicii". Prvi od radova će ti reći da je takson opisao dr. Radomir Lakušić. Niže ćeš pronaći rad pod nazivom "Endemične, reliktne, rijetke, zaštićene i međunarodno značajne biljne vrste" što je tekst studije proglašenja crnogorskih Prokletija nacionalnim parkom. Da stvar bude još interesantnija i u ovom dokumentu se javlja isti problem, koristi se isti takson pod dva različita imena: sa K i sa C – u naučnom radu koji je uradila državna institucija :(
(Inače, skoro sam siguran da se radi o podvrsti Centranthus longiflorus Steven a ne zasebnom taksonu. Neka mi neko javi ako nađe neki rad...)

Zvanični link gornjeg dokumenta je bio http://www.gov.me/files/1221121457.doc ali ne radi. Adi ako ne možeš da nađeš javi se
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: adi 04.Apr. 2014, 19:06:28
Hvala Vam svima na odgovorima i trudu...
Dejane, našao sam navedenu knjigu, ali u njoj se samo na 44 stranici spominje kao Kentratnthus slavinicii Lkšić - Kentrant Slavinićev, te da se: "Prema mišljenju prof. dr. sci. Toneta Wrabera iz Ljubljane radi o vrsti Kentranthus (Centranthus) longiflorus Steven" što daje pretežno i potvrdu onog što misli Joži; ali u knjizi se ne navode nikakvi navodi ili slike morfologije, distribucije, ekologije date vrste... A Joži i ja se nadam da će netko uspjeti doći do nekog naučnog rada...., i našao sam ovaj dokument...
Još jednom hvala i pozdrav 
Naslov: Odg: Lista endemita
Poruka od: adi 06.Apr. 2014, 08:45:56
Pozdrav svima,
Evo došao sam do informacije da je vrsta Kentranthus slavinićii objavljena i opisana u ovim radovima:

1. Lakušić, R., Pavlović, D., Abadžić, S. (1977): Kentranthus Neck. Novi rod u flori Crne Gore. Zbornik radova sa III simpozijuma biosistematičara Jugoslavije, Novi Sad.
2. Lakušić, R., Pavlović, D., Abadžić, S. (1978): Prilog poznavanju roda Kentranthus Neck, na Dinaridima. Biosistematika, 4 (2): 255-260, Beograd.

Da li netko slučajno ima ove radove ili može doći do njih, jer ja ih nemam, a Beograd mi je daleko...?
Hoće li netko biti ljubazan da pomogne?