Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Vilinski konjici (Odonata) => Temu započeo: Radoman 27.Nov. 2013, 02:43:01

Naslov: Jezero kod Čonoplje...
Poruka od: Radoman 27.Nov. 2013, 02:43:01
2010.godine sam bio na druženju na pomenutom jezeru. Fotoaparat nisam htio da nosim, jer znam da ću da se zaboravim, a došao sam da se družim tri dana na predivnom jezeru. Računao sam da će svi ostali imati fotoaparate i za uspomenu... biće slika. Pored druženja i drugih dešavanja od živog svijeta, tokom ta tri dana posebno pamtim jedno rano jutro, dok su ostali još spavali, krenuo sam da izađem iz šatora da uzmem sandale i vidim rađanje završnog oblika vilinog konjica. Dugo sam ga posmatrao i pošto nisam mogao više da izdržim u tom položaju :-) ... uzeo sam grančicu sa zemlje koju je on prihvatio i tako sam ga sa grančicom zakačio za komarnik od šatora.. :-)
Izvinjavam se zbog loših fotografija... da li se može odrediti koji je vilin konjic u pitanju?

Fotografisano mobilnim... 17.07.2010.god. / jezero Čonoplja / Bačka/ Vojvodina

Hvala


Naslov: Odg: Jezero kod Čonoplje...
Poruka od: jozi 27.Nov. 2013, 08:17:47
Slike uopšte nisu tako loše, a ovo i ovako ima vrednost dokumentarne fotografije.
Konjic je za mene je samo ženka nekog Sympetruma ili Orthetruma (albistylum/cancellatum?), ali mislim da ima dovoljno detalja da se tačnije odredi...
Naslov: Odg: Jezero kod Čonoplje...
Poruka od: Radoman 29.Nov. 2013, 01:45:42
... a ovo i ovako ima vrednost dokumentarne fotografije.

-Sličnog sam i ja razmišljnja i zato sam je postavio, ne samo zbog moje radoznalosti.

Konjic je za mene je samo ženka nekog Sympetruma ili Orthetruma (albistylum/cancellatum?), ali mislim da ima dovoljno detalja da se tačnije odredi...

"Svjež" je  :D... jako mlad primerak i zbog mog nedovoljnog znanja, nisam dublje išao od prvih pretpostavki...

Hvala Jozi za podršku...  :)
Naslov: Odg: Jezero kod Čonoplje...
Poruka od: Saša Rajkov 29.Nov. 2013, 20:09:51
Joži je dobro pretpostavio. U pitanju je Orthetrum cancellatum.  :)

Lepo ispraćen izlazak.
Naslov: Odg: Jezero kod Čonoplje...
Poruka od: Radoman 29.Nov. 2013, 22:50:44
Hvala vam Saša za pomoć u tačnom određivanju, meni posebno zanimljivog vilinog konjica, kog sam vjerovatno kao radoznali klinac posmatrao kako on to u stvari radi...  :)
Naslov: Odg: Jezero kod Čonoplje...
Poruka od: Saša Rajkov 17.Dec. 2013, 23:54:57
Konjic je za mene samo ženka nekog Sympetruma ili Orthetruma (albistylum/cancellatum?)


Ipak je u pitanju mužjak. :)
Vide se dupli nastavci na vrhu abdomena i sekundarni genitalni aparat u osnovi, na drugom segmentu, svojstven svim vilinskim konjicima muškog roda   ::) - omogućava parenje u letu, bez prekida.

Pigment svetloplave boje, karakterističan za mužjake Orthetrum-a, se tek kasnije nakuplja na površini skeleta, kao ekskrement (izlučevina).

No, obzirom na pol, može biti i O. albistylum. Je l' postoji možda još neka fotografija na kojoj se vidi vrh abdomena razvijene jedinke? O. albistylum ima beličaste nastavke.
Takođe, kada naiđete na vilinske konjice "u izlasku" ( ;D ) bilo bi jako dobro pokupiti praznu košuljicu, tzv. egzuviju, koja ostaje za njima. Često se i samo na osnovu košuljice može pouzdano odrediti vrsta - samo je potrebno sačuvati je u nekoj bočici npr., dok je se ne domognem nekako...  :)
Naslov: Odg: Jezero kod Čonoplje...
Poruka od: Radoman 19.Dec. 2013, 02:17:05
Saša, nemam bolje, a ni druge fotografije...
I moram da vam se zahvalim za svaki dodatni komentar-obrazloženje vaseg mišljenja ili mogućeg. Znači mi mnogo.  :)
Naslov: Odg: Jezero kod Čonoplje...
Poruka od: Bojan Radeka 19.Dec. 2013, 08:30:55
Zanimljiva fotoreportaza  :) Imali ste srece da se zakaci za sandalu  :o
Naslov: Odg: Jezero kod Čonoplje...
Poruka od: Radoman 21.Dec. 2013, 01:39:08
Kada kampujete od dva do pet dana, kako kad, a što dalje od ljudskih naselja uvijek se nešto "čudno...neobično" dešava. Posmatrano iz našeg ugla...  :)
Možda je zanimljivo da pomenem da je za ta tri dana bilo još mnogo takvih rađanja... Za neke ne tako srećnih, a to otkrivam po pakovanju šatora, gdje nalazim nekoliko neuspjelih pokušaja. Koristim šator sa prekrivkom. Sam šator je sa integrisanom podnicom i preko svega tog ide prekrivka, koja dodatno štiti i izoluje unutrašnjost šatora. Ulazili su u taj među sloj. Period u kom sam boravio na jezeru je bio ekstremno topao... Temperatura u tom među sloju je mnogo veća od spoljnje tako da predpostavljam da su se na žalost tako zarobljeni sasušili potpuno...  :(
Imao sam utisak da, po takvoj tropskoj vrućini, prisustvujem masovnom rađanju vilinih konjica. Bilo je toliko toplo da naši "obični" komarci su nekim čudom "nestali" , odnosno bili su potpuno ne aktivni...