Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Ostali beskičmenjaci => Temu započeo: ihi 09.Nov. 2013, 06:38:22

Naslov: crv-konjska dlaka
Poruka od: ihi 09.Nov. 2013, 06:38:22
Već sada davne 2006. godine bio sam na pecanju na Ibru u selu Bać, na granici sa Srbijom. Zapazio sam da se pri izvlačenju prazne udice oko iglice nalaze omotane nekakve tvorevine dugačke 7-8 cm, nalik na dlaku. Ubrzo sam shvatio da su te tvorevine žive pa sam se, da priznam, ne malo iznenadio i uplašio. Bilo ih je vrlo mnogo. Odlučio sam da jednu odnesem u flašici sa vodom da bih je, a bio je kraj mog boravka u zavičaju, predao Prirodnjačkom muzeju u Beogradu i dobio od njih odgovor o poreklu čudnog stvora. I još jedno zapažanje: kada sam kod kuće iscedio vodu iz flašice da bih u nju sipao špiritus da zaštitim crva od raspadanja, crv se bez vode uvijao, ali kada je na njega pala prva kap špiritusa, munjevito, u deliću sekunde, on je uginuo.
Tih dana čitao sam u crnogorskoj štampi da su se ti crvi-dlake pojavili u nikšićkom vodovodu. Tada sam saznao za naziv crv konjska dlaka.
Sledećeg proleća, dakle 2007, brat mi je javio da je prekopavajući u bašti vlažnu zemlju naišao na "konsku dlaku".
U setu pećinskih fotografija koje mi je dala 2012. godine speleolog Maja Slijepčević, primetio sam nešto slično crvu konjska dlaka.

O ovom biću našao sam na internetu sledeće:www.vojvodinacafe.rs › Forum › Flora i fauna › Životinjsko carstvo‎

Jednako neverovatan je crv Spinochordodes tellini, poznat kao crv-konjska dlaka ili gordijev crv.
Mladi crv parazitira na kopnenim insektima - skakavcima, zrikavcima i tvrdokrilcima, ali kao odrasla jedinka zzivi u vodi. Unutar domacina, mikroskopske larve hrane se okolnim tkivom i razivaju se u dugacke crve koji mogu doseci vishestruku duzzinu domacina, ziveci u shupljinama domacinovog tela kao sklupchana masa.
Nakon transformacije -metamorfoze, odrasli crv tera svog domacina da napusti svoje prirodno stanishte i da izvrshi samoubistvo skakanjem u vodu i daveci se, tako da crv mozze da napusti telo!
Naslov: Odg: crv-konska dlaka
Poruka od: slavko 09.Nov. 2013, 07:19:00
i kod mene je vrlo cesta vrsta, nalazio sam u jednoj jako cistoj i hladnoh rjcici, na skakavciam, jednom i na lastinom repku
samo bi ovu temu trebao prebaciti u ostale beskicmenjake jer se radi o crvu iz grupe NEMATOMORPHA
Naslov: Odg: crv-konska dlaka
Poruka od: Дејан Ранковић 09.Nov. 2013, 10:26:32
Ibrahime
Mislim da je na slikama iz pećine u pitanju neka biljna vrsta koja raste
u nedostatku svetla te tako formira ove etiolirane izdanke.
Tako mi nešto izgleda, možda nisam u pravu :o
Pozdrav, Dejan