Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Biljke => Temu započeo: jozi 25.Jul. 2013, 22:34:55

Naslov: Mala novina u bazi biljaka
Poruka od: jozi 25.Jul. 2013, 22:34:55
Novina, ali ne i poboljšanje, za sada...

Verujem da znate da paralelno sa forumom funkcioniše i portal o biodiverzitetu, pokrenut ne tako davno i 'kaska' za forumom sa još dosta nedostataka.
Izvorni problem: Od samog starta, mnogi od saradnika sa pravom ažuriranja i unosa su se žalili da ne nalaze ovu ili onu biljku. Temu smo detaljno sažvaka(va)li ranije. Baza je ograničena na jedan, i to međunarodno prihvaćeni naziv (accepted). Svidelo se to nama ili ne, to je trend u botanici. I tu nema milosti, biljka sa epitetom serbica ponekad završava sa epitetom macedonica, ili hungarica sa slavonica itd. itd. i vice versa... To je kao farsa sa srpskom šljivovicom i austrijskom, koja je, navodno brendirana isto sa nazivom 'šljivovica' (tako sam čuo :D)
No to je subjektivni, ali i praktični deo. Voki Vasić je rekao za "loše" srpske nazive ptica poreklom iz narodnog jezika (npr. prdavac) da je bolje da se ne osavremenjuju, jer je bolja jedna "loša" i zastarela lista naziva ptica, nego lista koja se periodično ažurira i time stvori haos u citiranju... kao npr. u botanici :(


Stoga, uvedena je jedna novina u opise biljaka u BioRas-u:
U podnožju opisa taksona (kojih nažalost nema još mnogo) i do sada se tu i tamo mogao videti redak koji kaže "Sin. ovaj i ovaj..." Sada je to izmenjeno na "Stari naziv: ..." izvučeno masnim slovom.

Na osnovu ove indikacije se može zaključiti da je to biljka kojoj je izmenjen naziv. Napomena: ovi su nazivi naglašeni svaki put kad se radi o biljci koja u našoj literaturi dolazi 'tradicionalno' t.j. frekventnije pod tim imenom.

Na primer: tražio sam grm u BioRas pretrazi "Crataegus oxyacantha" koji sam video u knjizi o jestivim bobicama (Ljubiša Grlić, 1984). Nisam našao, jer je naziv novije izmenjen na "Crataegus rhipidophylla". Mogu da pokušam eventualno da tražim na "crveni glog" ali pretraga sa boolean operatorom "%crveni" daće najbolji rezultat. Jer traženje na osnovu sinonima ili delova opisnog teksta nije omogućeno.
Mada je to izvodljivo preko Gugla: mali 'power-search' trik koji izgleda ovako
"tražena fraza" site:bioras.petnica.rs (treba upisati tačno po ovoj šemi) i bing, eto tražene biljke!
Verujem da ovo funkcioniše za sve ostalo u BioRas-u :)


U sledećoj fazi tražiću od viših admina – u skladu sa mogućnostima - da uvrste i taj redak (sinonim) u pretragu. To bi omogućilo traženje i na osonovu sinonima. Ne vidim prepreku, i do sada je, kao što smo više puta rekli bilo omogućeno brzo traženje i na osnovu narodnih imena, nesamo latinskih.

Iz navedenih proizlazi i da bi nam ti rezimirani opisi biljaka – da ih ima više – ulepšali život, ja se na primer već koristim njima i ne guglam nigde, što mi zaista znatno olakšava rad oko determinacije...

Stoga pozivam svakog dobronamernog člana da ako ima želju za pisanjem sažetaka vrsta (maks. 10 rečenica opisa i 2-3 rečenice o rasprostranjenju) da nam se javi.