Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Vilinski konjici (Odonata) => Temu započeo: Magdalena Grahovac 17.Jun. 2013, 00:26:09

Naslov: Bački Gračac i vilenjaci (identifikovani)
Poruka od: Magdalena Grahovac 17.Jun. 2013, 00:26:09
Fotkice prelepih vilinih konjića sa Jezera u Bačkom Gračacu. Molim identifikaciju.
Magdalena
Naslov: Odg: Bački Gračac i vilenjaci
Poruka od: Saša Rajkov 17.Jun. 2013, 07:38:56
Odlične fotografije.

Na prvoj i trećoj se nalaze mužjaci Sympetrum fonscolombei. Jedinke su prilično stare, ako su fotografije od nedavno, onda je u pitanju prolećna generacija (mogu imati više generacija godišnje) - jedinke su se izvalile krajem aprila, početkom maja, ostaviće potomstvo i larve sledeće generacije će se razviti u nove odrasle jedinke do avgusta/septembra meseca.
Na prvoj fotografiji se, malo niže na grančici nalaze i egzuvije, verovatno nekog drugog Sympetrum-a. Ukoliko nekad ponovo naiđete na ove prazne košuljice koje ostaju nakon što se adultni stupanj izvali, i ako su pristupačne, bilo bi dobro sakutpiti ih. Veoma su značajan podatak, jer ukazuju na kompletno razviće vrste na nekom vodenom staništu.
U Srbiji je registrovano prisustvo 8 vrsta ovog roda. Odrasli mužjaci su crveni. Jedan od važnih karaktera za razlikovanje većine vrsta jeste obojenost nogu i grudi. Ovde su i crvenkaste vene na krilima presudile.

Na drugoj je Sympecma fusca, jedini vrsta vilinskih konjica u Srbiji (i jedini rod u Evropi) koja prezmljava kao odrasla jedinka. Sve ostale vrste se tokom zime nalaze ili u stadijumu jajeta (kod nekih i van vode), ili u kasnijim larvenim stupnjevima (rani stupnjevi su osetljivi na hladnoću).
U pitanju je tzv. teneralna jedinka, što bi značilo da se tog dana izvalila, tj. presvukla se poslednji put i napustila vodenu sredinu.

Na poslednjoj je mužjak Sympetrum meridionale. Kao što rekoh, odrasli mužjaci su crveni, a nezreli, kao što je ovaj, još uvek nisu dobili crvenu boju i podsećaju na ženke.

Hvala na ovim lepim prilozima.  :)
Naslov: Odg: Bački Gračac i vilenjaci
Poruka od: Magdalena Grahovac 18.Jun. 2013, 00:33:25
Hvala na veoma detaljnom odgovoru, drugi put ću znati da treba pokupiti i lutke. Sve fotografije su od 15.06. ove godine. Evo još nekoliko, prva je isto iz Bačkog Gračaca, i tri sa Puckaroša (deo iznad Petrovaradinskog rita).
Naslov: Odg: Bački Gračac i vilenjaci
Poruka od: Saša Rajkov 18.Jun. 2013, 15:50:02
Opet odlične fotke. ;)

Na prvoj je Orthetrum cancellatum, mužjak.

Drugi je Sympetrum meridionale, nezreli mužjak.

Treći - takođe nezreli mužjak, sada masovno izlaze. Verovatno Sympetrum sanguineum, ali može biti i striolatum. Trebalo bi pogledati nožice uveličane - ako su zadnja dva para čisto crni, onda je sanguineum.

I četvrti - Sympetrum sanguineum, ženka.
Naslov: Odg: Bački Gračac i vilenjaci
Poruka od: Magdalena Grahovac 19.Jun. 2013, 08:55:04
Hvala Saša, pogledala sam nogice v.k. sa treće fotografije i zadnji par nogu je čisto crn. Znači da je u pitanju Sympetrum sanguineum.
Naslov: Odg: Bački Gračac i vilenjaci (identifikovani)
Poruka od: Saša Rajkov 25.Nov. 2013, 15:54:35
Uprkos upozorenju da o ovoj temi nije pisano već više od 120 dana ;D ipak revidiram sopstveni iskaz. :)

Ovaj plavi, Orthetrum, može biti i albistylum. Trebalo bi pogledati sam vrh abdomena, i ukoliko su nastavci beli, odn. beličasti, onda je taj.
Naslov: Odg: Bački Gračac i vilenjaci (identifikovani)
Poruka od: Magdalena Grahovac 25.Nov. 2013, 16:17:12
Proverila sam fotku ima tamno plave, skoro crne nastavke. Ipak je Orthetrum cancellatum  ;D