Forum o biološkoj raznovrsnosti

Identifikacije => Ostali beskičmenjaci => Temu započeo: božEnka.hric 01.Jun. 2013, 10:44:47

Naslov: Krpelj
Poruka od: božEnka.hric 01.Jun. 2013, 10:44:47
.

Ovu zverku sa dužinom tela od oko 1mm sam jutros skinula sa unutrašnje strane lakta, ne znajući da je uopšte krpelj u pitanju. Koža je već reagovala svrabom i crvenilom, pa sam ja mislila da je to ubod od komarca koji sam već češala i da skidam krasticu. Pošto se "krastica" nije lako skidala, bilo mi je sumnjivo pa sam je smestila u kutijicu i ona je počela da šetka. Da li to znači da sam zverku izvukla celu? Da li se vidi na fotki ima li sve što joj pripada i da li spada u bezazlene ili opasnije vrste?

Drugo je pitanje zna li neko koliko vremena koži treba da reaguje, jer drugačije ne mogu znati koliko dugo je krpelj bio zakačen, a tako malecnog ispod košulje dugih rukava baš i ne mogu da primetim.


(http://forum.biodiv.petnica.rs/index.php?action=dlattach;topic=1277.0;attach=4551)

(http://forum.biodiv.petnica.rs/index.php?action=dlattach;topic=1277.0;attach=4553)
Naslov: Odg: Krpelj
Poruka od: Bojan Radeka 01.Jun. 2013, 13:07:17
Izgleda da se tek bio zakačio. Nije stigao da se napije pa je tako sitan.
Po fotografijama mi izgleda da mu je rilica nešto kraća.

http://bristoltickid.blogs.ilrt.org/key-to-genera/

Ne bi bilo loše da odete do lekara da izvade ostatak rilice ako je ostao.

Ako ste sacuvali krpelja, pronašao sam podadak da može da se odnese na pregled u Institud za epidemiologiju da se proveri da li je zaražen ali vam treba uput od lekara i cena je oko 500-600 dinara.

Da bi preneo neka starana tela u organizam domaćina treba da bude zakačen više od 24 sata.

http://www.udk.bg.ac.rs/korisne_informacije/prakticni_saveti/57/%D0%A3%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BE+%D0%BC%D0%B5+%D1%98%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%99!.html
Naslov: Odg: Krpelj
Poruka od: božEnka.hric 01.Jun. 2013, 13:48:28
.

Moguće je da nije dugo bio zakačen jer ne izgleda kao da mi se krvi napio. A i koža mi obično brzo reaguje na ubode raznih insekata.
Možda je krpelj rilicu podvio dole, pa zato izgleda kraća, tražila sam pomoću lupe bilokakav trag od uboda, ne vidi se ništa.
Naslov: Odg: Krpelj
Poruka od: Dragisa Savic 01.Jun. 2013, 17:21:34
Ja sam često u prirodi i pošto me krpelji jako vole "volim" i ja njih tj. često mislim na njih. Moj metod borbe protiv krpelja je sledeći: svakih 15-20 min. bacim pogled po odeći i one koji su tek stigli do mene poskidam. Kad se vratim u office skinem terensku odeću (koju posebno proverim) i detaljno se pregledam. Tu često nađem one koji su uspeli da se podvuku pod odeću i koji šetaju po koži tražeći zgodno mesto da se zakače. Uveče me žena još jednom detaljno pregleda. U toku istog dana krpelji se najčešće i ne zakače ili se tek blago zakače i lako ih je skinuti. Desi se da mi i tako neki promakne, onda sledi vađenje. Ove bebe krpelji (nalazio sam i 0.5mm male) imaju kratku rilicu i dovoljno ih je uhvatiti noktima ili pincetom, zategnuti malo i oni će ispasti. Veći, koji se dublje uvuku vade se pincetom tako što se blago stisnu i onda se 2-3 puta "odviju" ulevo i onda blago zategnu. Ako ne otpadnu treba "odviti" još jedan krug. Čak i tako je moguće da se rilica otkine, to se vidi kao crna tačka u koži. E onda pravac bolnica ili je iskopajte iglom. Ako se skine sa tela u roku od 24h veoma je mala verovatnoća da će preneti zarazu (ako je zaražen naravno) i zato je važno brzo ih primetiti.
Ne znam kako drugi osećaju ali kad se zakači ja osetim svrab. Nakon vađenja svrbi još oko 2 nedelje i onda prestane. Ako se reakcija zadrži duže i počnu da se javljaju crveni krugovi ok mesta uboda, pravac bolnica.
Svake godine sa sebe skinem najmanje 10 krpelja (užas jedan) i prošle godine sam se prvi i jedini put kontrolisao, srećom bio sam čist.
Naslov: Odg: Krpelj
Poruka od: božEnka.hric 01.Jun. 2013, 21:27:13
.

Dragiša hvala za detaljno objašnjenje.

Posebno što si napisao da kod tebe svrab traje dve nedelje. Ja sam zvala dom zdravlja da pitam trebam li nešto preduzeti pošto mi je koža reagovala, sestra koja se javila reče mi da će se crvenilo povući za 5-6 sati. Toliko o tome koliko zna svoj posao. Zvala sam ih jer sam do sada samo jednom imala susret sa krpeljom, uhvatio se sinu, kad je bio klinac, na nadlakticu i njemu koža nije nikako reagovala, ali taj krpelj sigurno nije bio duže od sat-dva zakačen, jer je bio na vidnom mestu.
Nije baš utešno to što svrab može trajati i dve nedelje, ali barem znam da je i to normalno.
Naslov: Odg: Krpelj
Poruka od: Bojan Radeka 01.Jun. 2013, 23:24:24
Ovaj krpelj lici na vrstu Ixodes (Pholeoixodes) hexagonus familija Ixodidae
 http://www.bioras.petnica.rs/takson.php?id=5994
Naslov: Odg: Krpelj
Poruka od: božEnka.hric 03.Jun. 2013, 20:27:53
.

Da, liči na onog sa slika, ali to je Ixodes ricinus :-)