Forum o biološkoj raznovrsnosti

Tereni ... => Metode i oprema za rad => Temu započeo: Милош Поповић 12.Nov. 2011, 23:53:06

Naslov: Quantum GIS - razno
Poruka od: Милош Поповић 12.Nov. 2011, 23:53:06
Gabore, da li je moguće da se u QGISu ručno unese tačka (point) na osnovu koordinate. Meni nije uspelo.
Naslov: Odg: Quantum GIS - razno
Poruka od: Gabor Mesaros 13.Nov. 2011, 00:57:46
Nisam siguran na sta mislis. Ako mislis da unosis tacke kao u Google Earth, moze. Treba da otvoris ili kreiras novi Shapefile sloj. Ispod tog sloja moze biti neka mapa. Pozicioniar se na novoformirani sloj (kliknes na njega u TOC). Onda kliknes na olovkicu (Toggle edit) da bi presao u edit mod. Ako nisi preorganizovao alate u meniima onda se on nalazi negde u sredini prvog reda alata. Onda kliknes na alatku na kojoj su nacrtane tackice. I klikas na mapu. Posle svakog klika ce ti traziti da popunis podatke za atribute, ako ih imas. Ovo mozes da uradis i na nekoj vec formiranoj mapi ali pazi. Ako su na toj mapi samo poligoni onda na nju ne mozes da dodas tacku i obratno. qGIS na jednom sloju moze da drzi samo jedan tip objekata: tacka, linija ili poligon.
Naslov: Odg: Quantum GIS - razno
Poruka od: Милош Поповић 13.Nov. 2011, 02:31:53
To sam već uspeo. Čak je jako dobro što za tačku mogu da dodelim atribute tipa datum, nalazač, šta god mi padne na pamet. Ja sam hteo da kada npr unesem neku tačku, odem u neka njena podešavanjia i ručno upišem/korigujem geografsku širinu i dužinu na osnovu koordinata koje imam?
Naslov: Odg: Quantum GIS - razno
Poruka od: Gabor Mesaros 13.Nov. 2011, 09:49:10
Ako mislis da rucnim menjanjem atributa g. sirina i g. duzina automatski promenis polozaj tacke na mapi, to nije moguce. "Prave" koordinate se nalaze u posebnoj bazi podataka kojoj nemas direktan pristup osim preko alata. Npr. Ako hoces da poromenis polozaj tacke (ili poligona) onda moras u mapi da udjes u edit mod, sa alatkom Select features by... izaberes objekat (tacka npr.) i sa alatkom Move feature postavis tamo gde hoces. Koordinate novog polozaja nece automatski da se promene u atributima ali hoce u bazi podataka. Atributi su atributi, stringovi, brojke itd.. koje ti sluze za pretrazivanje objekata, neke racunske operacije, selektovanje objekata po upitu i sl. Ako si ti neka polja u tabeli nazvao sirina i duzina to za qGIS ne znaci isto sto i tebi. Ali ako eksportujes taj sloj u npr. kml novi polozaj ce se preneti u eksportovani fajl.
Naslov: Odg: Quantum GIS - razno
Poruka od: Милош Поповић 13.Nov. 2011, 11:32:48
Hvala. Znači ipak ću morati u nekom drugom programu, pa da uvezem u QGIS :-\

A atributi su jako dobra stvar. Bukvalno ćemo moći iz bilo koje baze da izvezemo tačke sa određenim atributima i da pretražujemo podatke kako god nam padne napamet.
Naslov: Odg: Quantum GIS - razno
Poruka od: Gabor Mesaros 13.Nov. 2011, 11:53:33
GIS tehnologija je mocna stvar. Stvar je samo maste kako da se upotrebljava u korisne svrhe.

Inace novi sloj mozes da formiras i importovanjem koordinata tacaka iz nekog CSV fajla.  Ako tom fajlu dodelis i neko ID polje onda kasnije mozes dodavati (join) po tom id-u druge atribute (takodje iz csv fajla) pomocu jednog plugin-a koji se zove mmgis. Tako sam importovao bazu podataka georeferenciranih toponima na nasih topo karata. Saljem ti ga na tvoju licnu adresu.

Pogledaj kakvih sve 3rd party plugin-ova ima na webu. Da se smrznes.